Kroniska buksmärtor

Det är vad jag har, fick i Oktober/November reda på att jag har en tarmsjukdom som heter IBS en ganska vanlig Tarmsjukdom... Man har ont till och från hela livet och käkar mediciner. Har haft många sånna perioder nu under 4 månader, Jobbigt! Man blir så trött av det.. Läkarbesök efter sommaren!
Lite info om vad det är:

Vad är IBS:
IBS innebär att man har olika besvär som har att göra med mag-tarmkanalen. Namnet är en förkortning av den engelska benämningen irritable bowel syndrome. Det finns inte något bra namn för IBS på svenska, men funktionella tarmbesvär används ofta eftersom det finns en rubbning i hur man upplever att tarmen fungerar. Sjukdomen brukar även kallas kolon irritabile eller känslig tarm. Det är inte klarlagt varför man får sjukdomen.

Hur lever man med sjukdomen?

Det är väldigt socialt påfrestande att leva med ibs, att aldrig vet hur magen ska sköta sig, om man hinner till en toalett i tid.

Det är viktigt att efter en ibs diagnos lära känna sin egen mage, vilken mat man mår bra på och vilken man inte mår bra på. Även få hjälp av en läkare att få de läkemedel som lindrar just de symtom som man själv har.
Och även lära känna de situationer då magen krånglar extra mycket, tex inför en resa eller en föreläsning mm, att då kanske förebygga med rätt läkemedel, göra avslappningsövningar. Det är också viktigt att ha ett positivt tankesätt, inte tänka att den inte kommer att fungera för oftast så gör det det.
Kommer också få leva med en svullen mage i mellan åt.

Lite information där.

Ska ta mig en "choklad drink" nu =) Sov så gott!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0